اتصال به خطوط هفتم و یازدهم سراسری گاز و اتصال انبار نفت بیرجند به انبار استراتژیکی نفت رفسنجان از جمله راهبردهای اساسی برای بهره مندی خراسان جنوبی به سوخت پایدار به حساب می آید که پیگیریها برای عملیاتی شدن آن ادامه دارد.
شرکت عمرانی کارکنان– خراسان جنوبی؛ یکی از معضلات اساسی خراسان جنوبی از زمان تاسیس تاکنون ضعف زیرساختها در این استان کم برخودار کشور است. هر چند گامهای بلند متولیان امر چه در مرکز و چه در استان برای احداث و بهره مندی خراسان جنوبی از زیرساختهای حمل و نقل از زمان تاسیس این استان تاکنون برداشته اند اما هنوز تا رسیدن به سر منزل مقصود راه بسیاری است. اما یکی از چالش های اساسی خراسان جنوبی کمتر توسعه یافته قرارگیری آن در انتهای خط بهره مندی از انرژیها (گاز) است که همین نقصیه سبب شد تا در زمستان امسال که کمی از زمستانها قبل سردتر بود شهرها و روستاهای خراسان جنوبی و واحدهای تولیدی آن با افت گاز مواجه شوند. همین چالش سبب شد تا مسؤولان و وکلای مردم در مجلس شورای اسلامی در سفرهایی که رئیس جمهوری به خراسان جنوبی داشتند این موضوع را با آیت الله رئیسی درمیان بگذارند که رئیس جمهوری هم دستورات لازم برای بهره مندی استان از انرژی های پایدار را صادر کرد.
آخرین پیگیری ها آخرین پیگیری ها هم برای تحقق دستور رئیس جمهوری به ۲۰ اردیبهشت امسال در پایتخت بر میگردد و آن هم دیدار جواد قناعت، استاندار خراسان جنوبی با جواد اوجی وزیر نفت است. وی در این دیدار سه موضوع زیرساختی مهم را با وزیر نفت درمیان گذاشت که اولین آن به درخواست استان مبنی بر آغاز عملیات اجرایی پروژه خط انتقال گاز دشتک زابل به خراسان جنوبی بر میگشت. لازم به یادآوری است که این طرح که از طرحهای زیرساختی بسیار مهم خراسان جنوبی در حوزه انرژی است و از مصوبات دور اول سفر رئیس جمهور بوده که به منظور رفع مشکل کمبود گاز و تضمین پایداری گاز شبکه در استان مطرح شد و اجرای آن نقش بسزایی در حوزه پدافندی و جلوگیری از بحران در شرایط افت فشار در خراسان جنوبی دارد. همچنین اجرای این پروژه با سایز ۳۶ اینچ و به طول ۳۰۰ کیلومتر، ۸ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که محل تأمین منابع آن مشخص شده و فاز اول آن از زابل تا نهبندان قرار است طی یک سال آینده توسط شرکت مهندسی و توسعه شرکت گاز ایران به بهره برداری برسد. علاوه بر این اجرای فاز دوم از نهبندان تا سربیشه برای سال دوم هدف گذاری شده و با اتمام این پروژه و اجرای این خط ۱۰ میلیون مترمکعب بر ساعت به ظرفیت گاز در خطوط انتقال شرق و شمال شرق کشور اضافه میشود. این خط انتقال از سه جهت حائز اهمیت شناخته شده؛ یکی این که رینگ ارتباطی مناسبی بین جنوب شرق و شمال شرق کشور ایجاد می کند، دوم این که پایداری جریان و استمرار گازرسانی به ویژه در مواقع اضطراری از دو قسمت برای استان ایجاد می کند و سوم هم این که در راستای رعایت اصول پدافندی و مدیریت شرایط بحرانی است. انتظار می رود با اجرای این خط انتقال که از پروژه های استراتژیک و زیرساختی استان است، نقشه آمایش سرزمینی در منطقه تغییر کند، امکان استقرار صنایع بزرگ مقیاس و کلیدی در استان به ویژه در نهبندان و سربیشه فراهم شود و توسعه صنایع بخصوص در حوزه معدنی را شاهد باشیم و این همه گامی بلند در راستای توسعه پایدار و شکوفایی خراسان جنوبی خواهد بود.
نتیجه مذاکرات با وزیر نفت بنابراین گزارش، نتیجه مذاکرات صورت گرفته در این جلسه به این خبر مهم منتج شد که؛ در اولین فرصت با حضور مهمانانی ویژه و به طور رسمی، عملیات اجرایی خط انتقال گاز دشتک – زابل – نهبندان آغاز خواهد شد. موضوع دومی که در این دیدار مورد بحث و بررسی قرار گرفت، تسریع در روند اجرای پروژه زیرساختی و مهم خط انتقال فرآورده های نفتی موسوم به تابش به استان های خراسان جنوبی و رضوی بود. اجرای این پروژه، کاهش وابستگی به حمل و نقل زمینی در تأمین و پخش فرآورده های نفتی، تسهیل در سوخت رسانی به نیروگاه ها و واحدهای صنعتی، افزایش سطح ذخیره سازی در انبارهای فرآورده های نفتی، فراهم ساختن امکان صادرات فرآورده های نفتی از مبادی مرزی در راستای توسعه مرز، اشتغال و پویایی اقتصاد، را در برخواهد داشت. اعتبار پیش بینی شده برای اجرای این خط لوله که به طول ۹۸۰ کیلومتر از رفسنجان در استان کرمان شروع شده و به خراسان جنوبی و منطقه امام تقی(ع) در خراسان رضوی ختم می شود، ۳۷۰ میلیون یورو است. عملیات اجرایی این پروژه هم که محل تأمین منابع آن مشخص است، به زودی با تعیین پیمانکار آغاز خواهد شد. سومین مسئله مورد طرح در نشست استاندار و وزیر نفت، تأمین سوخت مرزی برای خراسان جنوبی به منظور پایدارسازی فعالیت های اقتصادی در مرز به ویژه در ماهیرود و یزدان از مرزهای مهم کشور در بحث تبادل مرزی بود. گفتوگوها در این زمینه هم به قول مساعد وزیر نفت مبنی بر تأمین فرآورده های نفتی مورد نیاز در راستای توسعه فعالیت های اقتصادی در مرز خراسان جنوبی ختم شد.
آغاز عملیات اجرایی خط انتقال دشتک- نهبندان از تیرماه همچنین جواد قناعت، استاندار خراسان جنوبی ۱۷ خرداد ماه امسال در دیدار با معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در تشریح نتایج این دیدار از آغاز عملیات اجرایی خط انتقال دشتک- زابل- نهبندان، اوایل تیرماه خبر داد و اظهارداشت: در این دیدار با اشاره به وضعیت اقلیمی خراسان جنوبی بر لزوم نگاه ویژه دولت به توسعه زیرساخت ها در این استان مرزی تأکید شد. وی با اشاره به اینکه شبکه گازرسانی، از زیرساخت های مهم و تأثیرگذار در توسعه و تعالی به شمار می رود، تصریح کرد: توسعه شرایط موجود از اولویت های استان است. استاندار خراسان جنوبی از بحران ناشی از سرمای سخت زمستان سال گذشته گفت و اظهار داشت: در این دیدار ضمن قدردانی از کارکنان شرکت گاز استان، عملکرد قابل دفاع این مجموعه در راستای مدیریت بحران و جلوگیری از قطعی گاز ناشی از افت فشار، تشریح شد. قناعت ادامه داد: بنا به موافقت اعلام شده در این جلسه، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، اوایل تیرماه برای حضور در مراسم کلنگ زنی پروژه احداث خط انتقال دشتک- زابل- نهبندان به خراسان جنوبی سفر می کند. وی با تأکید بر ضرورت و اهمیت اجرای این پروژه برای استان، متذکر شد: براساس پیش بینی های صورت گرفته، اجرای ۳۰۰ کیلومتر خط انتقال گاز نهبندان- زابل ۸ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. به گفته وی اجرای این پروژه، خراسان جنوبی را از شرایط انتهای خط گاز بودن، خارج می کند و ازتکرار بحران های مشابه آن چه سال گذشته رخ داد، جلوگیری می کند. یکی از افرادی که در این زمینه پیگیری های بسیاری انجام داده دکتر مصطفی نخعی، نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی عضو و سخنگو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی است.
قصه ضعف زیرساخت های انرژی وی قصه ماجرای ضعف زیرساخت های انرژی در خراسان جنوبی را این طور تشریح کرد: به واسطه این که خراسان جنوبی در انتهای خط منطقه گازی سرخس قرار گرفته است خیلی شرایط پایداری در این زمینه ندارد به عنوان مثال در زمستان سال قبل که تا حدودی فصل بسیار سردی را پشت سر گذاشتم اغلب شهرها و روستاهای استان با افت گاز آن هم در اوج سرما مواجه و اغلب واحدهای تولیدی خراسان جنوبی هم مجبور به تعطیلی یا استفاده از سوخت های دیگر شدند. به گفته وی برای همین ضرورت ایجاب می کرد تا تقویت زیرساخت های انرژی در خراسان جنوبی از مبادی مختلف و در برهه های زمانی کوتاه و بلند مدت در دستور پیگیری و رایزنی با مقامات مرتبط قرار گیرد که به همین منظور جلساتی با حضور وزیر نفت در وزارتخانه و مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
اتصال به عسلویه وی یکی از مسیرها برای تقویت زیرساخت های انرژی در خراسان جنوبی اتصال استان به عسلویه یا همان خط هفتم سراسر گاز بود تا از مسیر نهبندان خراسان جنوبی به خط لوله گازی سیستان و بلوچستان که گاز آن از عسلویه تامین می شود متصل شود که این یک راهبرد کوتاه مدت به حساب می آید. نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی دیگر راهبرد در این زمینه را اتصال خراسان جنوبی به خط لوله یازدهم سراسری بود که استان به صورت مستقیم به میدان گازی عسلویه متصل شود که یک برنامه بلند مدت به حساب می آید. به گفته نخعی همین اتصال نهبندن و سربیشه به خط لوله گازی سیستان و بلوچستان که متصل به خط هفتم سراسری گاز است بخش زیادی از مشکلات انرژی خراسان جنوبی را حل می کند اما برای بهره مندی پایدار استان از زیرساخت انرژی اتصال مستقیم استان به میدان گازی عسلویه هم در دستور کار قرار گرفت. وی به پیگیری ها و رایزنی ها بسیاری که در این زمینه انجام شده است اشاره و خاطرنشان کرد: مصوبه های شرکت گاز هم در این زمینه صادر شده و به زودی عملیات اجرایی آن آغاز می شود.
اتصال به خط هفتم سراسری گاز وی با اشاره به این که اتصال خراسان جنوبی به خط هفتم سراسری گاز که ۱۷۷ کیلومتر است قرار است طی یک تا یک سال و نیم زمان می برد افزود: عملیات اجرایی این مسیر از دور راهی دشتک سیستان و بلوچستان با لوله های ۳۶ اینچی آغاز شده و از آن جا به سربیشه و بعد هم کل استان متصل می شود که اتفاقی بسیار مبارک و بزرگ است و اعتباری ببیش از ۸ هزار میلیارد تومان برای آن درنظر گرفته شده است. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به راهبردی دیگری که پیگیری ها و رایزنی ها لازم برای بهره مندی خراسان جنوبی از انرژی پایدار انجام شده است اشاره کرد و ادامه داد: اکنون تمام سوخت مورد نیاز انبار سوخت بیرجند به وسیله نفت کش ها تامین می شود که یک مخاطره جدی برای استان آن هم در محورهای مواصلاتی خراسان جنوبی به حساب می آید اما برای این که انبار نفتی بیرجند به خط فراوده های نفتی انبار استراتژیک رفسنجان که به پایگاه نفت بندرعباس و مهر خلیج فارس متصل است اتصال یابد.
اتصال انبار نفت بیرجند به انبار استراتژیکی رفسنجان وی اضافه کرد: قرار است انبار نفت بیرجند با خط لوله جدیدی با عنوان تابش به انبار استراتژیک رفسنجان متصل شود که براساس قولی که از مقامات وزارت نفت گرفته ایم امسال عملیات اجرایی این خط لوله جدید آغاز می شود که با عملیاتی شدن آن کمک بسیار بزرگی به حوزه سوخت بیرجند و تبدیل شدن انبار نفت بیرجند به انبار استراتژیکی است. به گفته وی با تبدیل شدن انبار نفت بیرجند به انبار سوخت استراتژیکی مرکز خراسان جنوبی در آینده به یکی از قطب های صادرات سوخت مبدل خواهد شد که به طور حتم تاثیر بسیار زیادی در پویایی اقتصاد استان خواهد داشت. پایان پیام/۶۹۰۷۵