مشاهدات میدانی و گفتوگوها از فروشندگان و مصرفکنندگان مرغ در شهرستان آمل نشان از وضعیت نامناسب بازار این محصول پروتئینی میدهد که در اینباره نایب رئیس اتحادیه محصولات پروتئینی و مرغ گفت: یکی از علتهای اساسی در ایجاد نوسانات بازار مرغ عدم افزایش تولید جوجه یک روزه در واحدهای تولیدی این استان و شهرستان است.
به گزارش شرکت عمرانی کارکنان از آمل، زمزمه گران شدن “آن” در بازار عرضهاش، در اوایل برای خانوادههای مازندرانی جدی نبود؛ اما گزارش خاص خبرنگار صداوسیمای تهران که به طور میدانی، به میادین عرضه “آن” در تهران بزرگ میرفت و با هیجان مردم را تشویق به خرید” آن” میکرد تا کمکی به عرضه و تنظیم قیمتش در بازار شود، در ذهنشان نقش بسته بود! وقتی به مانند این گزارشگر شبکه خبر، وارد میادین بازارِ مورد بحثمان در شهر آمل شدیم، با مشاهده قیمت بر روی یکی از اقلام اساسی مصرفی مردم، که این روزها با وجود تورم بالا و گرانی زیاد تنها بازمانده سفره خانوادههای قشر متوسط جامعه شده، برخلاف آن خبرنگار، مصرفکنندگان “آن” را تشویق به خرید جهت تنظیم بازار نکردیم! با مشاهده چنین قیمتیهایی، جملهای پر حاشیه تداعی خاطرم شد و عمیقا به این باور رسیدم که “مرغ از سفره خانوادهها پر زد”. آن هم به مدت یک ماه، که به خاطر نوسانات قیمت مرغ، خانوادههای قشر ضعیف فقط از کنار مرغفروشی عبور کرده و قشر متوسط هم به خرید یک ران و سینه برای یک وعده غذایی و یا یک عدد مرغ متوسط آن هم جهت پذیرایی مهمان بسنده کنند. طی صحبتهایی که با چند نفر در فروشگاههای عرضه مرغ و محصولات پروتئینی داشتیم، اکثر آنها عرضه کم را عامل اصلی افزایش قیمت مرغ عنوان کردند. رضا قلیتبار یکی از این فروشندگان مرغ در گفتوگو با خبرنگار فارس گفت: به نظرم صدایم به گوش مسؤولان نمیرسد؛ چراکه برای کنترل بازار مرغ، سالها این حرفها گفته شده اما تاکنون کار خاصی بهویژه نظارت و کنترلی در تنظیم بازار مرغ انجام نشده. این فروشنده معتقد بود نوسانات بازار یک شوک بزرگ در عرضه و تقاضاست و با چنین قیمتهای نجومی، مردم توانشان از خرید یک عدد مرغ خارج شده، چه برسد بخواهند چند عدد بخرند و در منزلشان ذخیره کنند. وی با بیان اینکه هر یک از این فروشندگان بازار میدانند مشکل کار کجاست اما متاسفانه قدرت دخالت و ورود به این امر را ندارند، افزود: خود دستگاههای اجرایی و نظارتی باید جلوی این دلّالبازی و ورود سودجویان را بگیرند تا هر دفعه با نوسانات قیمت مرغ مواجه نشویم. قلیتبار با نشان دادن فاکتور خرید امروزش، قیمت هر کیلو مرغ در کشتارگاهها را بالغ بر ۹۰ هزار تومان بیان کرد و گفت: با این قیمت زیاد، فقط حق فروشِ۱۰ درصد را داریم که الان در بازار از ۹۷ تا ۹۸ هزار تومان مرغ به فروش میرود که این روند نه برای خریدار و نه فروشنده، مقرون به صرفه نیست.
در این حین خانمی برای خرید مرغ وارد فروشگاه میشود و سفارش یک قطعه ران مرغ میدهد. جالب بود که همان یک قطعه کوچک به ارزش ۹۰ هزار تومان درآمد و آن خانم با تاسف سرش را تکان داد و عنوان کرد: این یک قطعه را برای یک وعده غذایی خریدم و واقعا چرا باید به این جا برسیم. وی تصریح کرد: تمام انتظار ما از مسؤولین این است که جلوی این گرانیها گرفته شود و قیمتها را پایین بیاورند؛ ماهایی که کمی توانایی خرید داریم به بازار میآییم اما برای آنهایی که ندارند واقعا سخت است. این خانم عنوان کرد: اکنون حدود توانایی خانوادهها به جایی رسیده که آنچه لازم دارند فقط در وُسع توانشان، آن هم به میزان محدود خریداری میکنند و نهایتا برای یک وعده غذایی آن را استفاده میکنند. گفتنیها از این آشفته بازار مرغ بین مردم و فروشندگان، دلیلِ ادامه گزارش در این بازار شد و به سراغ فروشنده دیگری رفتیم؛ فروشنده جوانی که به همراه خانمی مشغول تمیزکردن فروشگاهشان بودند؛ وقتی موضوع گزارشمان را شنیدند فروشنده جوان با دلی پر گفت: متاسفانه اوضاع بازار مرغ اصلا خوب نیست و با این وضعیتِ قیمتها تنها کالایی که مردم امید به بردن آن بر سفره غذاییشان داشتند، از بین رفت. وی افزود: این مشکل دوطرفه است، هم خریدار و هم فروشنده مرغ متضرر شده و به لحاظ روحی دچار آسیب جدی شدهاند. این فروشنده با بیان اینکه دولت مدت کوتاهی به توزیع مرغ دولتی بین فروشندگان، آن هم با قیمت تنظیمی اقدام کرد که اکنون با عدم توزیع آن و کمبود مرغ باعث افزایش قیمت در بازار شده است، بیان کرد: البته آن مقدار توزیع مرغ دولتی هم پاسخگوی تقاضای بازار نمیشد و فروشنده مابقی را با قیمت آزاد از کشتارگاههای صنعتی میخرید و با یک قیمت متفاوت و بالا مجبور به فروش محصول، آن هم با قیمت بالا میشد.
*کاهش تولید جوجه یک روزه در مازندران در ادامه برای پیگیری این چالش در بازار مرغ شهرستان آمل که به لحاظ تولیدِ مرغ در سطح مازندران رتبه اول و در سطح کشور در جایگاه ۱۱ قرار گرفته، نزد علیاصغر شعبانی نایبرئیس اتحادیه محصولات پروتئینی و مرغ، عضو اتحادیه محصولات پروتئینی و مرغ کشور رفتیم. وی یکی از علتهای اساسی در ایجاد این نوسانات بازار مرغ را عدم افزایش تولید جوجه یکروزه در واحدهای تولیدی این استان و شهرستان مطرح و عنوان کرد: به طور ماهانه باید ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه در مازندران تولید شود که اکنون این مقدار انجام نمیشود. شعبانی با بیان اینکه مازندران علاوه بر تامین مرغ مردم استان خود، مرغ مردم پایتخت را نیز تامین میکند، افزود: آمل با وجود ۵ کشتارگاه بزرگ صنعتی به طور روزانه و در روزهای عادی نیاز به ۵۰ تن مرغ گوشتی دارد که اکنون این مقدار به ۳۰ تن رسیده که این مساله عاملی بر افزایش قیمت مرغ شده است. این مسؤول با تاکید بر اینکه دولت باید برای جلوگیری از چنین مشکلاتی به حمایت تولیدکنندگان محصولات پروتئینی بپردازد، اظهار کرد: عدم توانایی جهت خرید نهادههای طیور و افزایش قیمت خوراک باعث کاهش تولید جوجههای یک روزه در کشتارگاهها شده. به همین علت با کمبود مرغ و افزایش قیمت آن در بازار مواجه شدهایم.
با مصاحبه از نایبرئیس اتحادیه محصولات پروتئینی آمل به پایان گزارش وضعیت بازار مرغ رسیدیم و جمعبندی کار را با گزارشی از آقایی که برای خرید مرغ وارد فروشگاه میشود و تقاضای یک عدد مرغ میکند پی گرفتیم؛ مرغِ وزن کرده، با گفتن مبلغ کل آن به سمت مرد خریدار گرفته میشود که ما با نگاه متعجب و شوکهشده خریدار مواجه میشویم؛ دو سه باری به فروشنده میگوید واقعا ۲۵۰ هزار تومان شد؟! آن هم فقط یک مرغ ! به ناچار آن مبلغ را پرداخت میکند اما با دلی پردرد میگوید که مستاجر است و بچهها آنقدر بزرگ نشدند تا خرج خودشان را درآورند؛ حتی با رفتن خانم به سرکار هم این حقوق و درآمد دو نفرمان کفاف هزینهها را نمیکند. این آقا که خود را اسماعیل باقری معرفی میکند ادامه میدهد: واقعا این گران شدن مرغ بیانصافی است چرا که تنها قلم خوراکی که قشر ما توانایی خرید را دارند، از بین میرود؛ بچههایمان برای رشد به این نوع تغذیه نیاز دارند، قیمت گوشت و ماهی که به شکل دیگر افزایش یافته، باز چرا مرغ را گران کردند؟! واقعا کسی نمیتواند جلوی این گرانیها را بگیرد؟ خانمی که همزمان با صحبتهای این آقا وارد فروشگاه شده بود پس از شنیدن این صحبتها عنوان کرد: الان با این گرانی مرغ هر یک از خانوادهها در حد لازم و مصرف خود مرغ میخرند اگرچه یک مرغ کامل هم بخریم آنقدر ضایعات و آب در بدنهاش وجود دارد که چیزی برای استفاده نمیماند. وی در پاسخ به سؤالمان که به طور ماهانه چه مقدار مرغ میخرد، مطرح کرد که خریدش به طور ماهانه نیست و هر دو ماه در میان به این فروشگاه میآید و به اندازه مایحتاج وعده غذایی، آن هم در صورت نداشتن مهمان میخرد. به گزارش فارس، با این مشاهدات میدانی و گفتوگوها از فروشندگان و مصرفکنندگان مرغ در شهرستان آمل که نشان از وضعیت نامناسب بازار مرغ میدهد، ضرورت مییابد تا سازمان جهادکشاورزی مازندران، سازمان صَمت و انجمن مرغداریهای مازندران برای جلوگیری از تنش و التهاب بازار مرغ به طور جدی ورود یابند و راهکار و تدابیر درستی را بیاندیشند تا تنها قلم خوراکی تولیدی که به نوعی امید خانوادههای بسیاری بوده از سفرههایشان پر نزند. گزارش از: کبریا مقدس پایان پیام/۸۶۰۳۴ /غ